U BNP danas bogat festivalski program

U nedjelju, 19. septembra će biti upriličen bogat festivalski program u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U okviru online Pratećeg programa u 17 sati na Youtube kanalu BNP Zenica bit će upriličeno predstavljanje časopisa „DHS – Društvene i humanističke studije“ Filozofskog fakulteta u Tuzli. O časopisu će govoriti urednica redakcije Sanja Dukić i urednik majskog dijela časopisa o drami Almir Bašović. Predstavljanje moderira Merima Handanović.

Isti dan, u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa bit će izvedena predstava „Schindlerov lift“ prema tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Darko Cvijetić je izjavio: „Imati dovoljan osjećaj sramote za ono što nam se dogodilo (i što nam se događa) znači ćutiti se intelektualno, pa i biološki pobijeđen. Pobijeđenost je možda još slatki i sumorni obris tišine (koja obuzima svaku zvijer nakon obilnog obroka) i obris duboke tuge.“ U predstavi igraju: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

U ponedjeljak, 20. septembra, posljednjeg dana Festivala u 19 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličena dodjela nagrada, a u okviru Pratećeg programa, u čast nagrađenih, u 19.30 sati bit će izvedena predstava Zijaha Sokolovića „Lijevo desno glumac“.

bnp.ba