Predstavnici TIKA-e uručili vrijednu donaciju Srednjoj mješovitoj školi “Mladost”

FOTO: Zenicainfo.ba

Tekstilni tehničari i krojači u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“ u Zenici će od predstojeće školske godine imati značajno kvalitetniju stručnu nastavu zahvaljujući Turskoj agenciji za koordinaciju i saradnju – TIKI. Njihovom donacijom opremljeni su najsavremenijom opremom kabineti-radione za izvođenje nastave tekstilne struke, a svečanom otvorenju su prisustvovali čelnici Turske ambasade, Tika-e i kantonalnog ministarstva obrazovanja.

 

Riječ je o najsavremenijoj šivaćoj i kompjuterskoj opremi, kakvu ranije generacije nisu imale priliku koristiti. Cilj i jeste zapravo što kvalitetniji kadar na tržištu rada.

Ambasador Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini je, između ostalog, napominjući da je riječ o školi sa tradicijom dužom od 80 godina, istakao: „Posebno mi je drago da će velike koristi od ove donacije imati i učenici i nastavnici, ali i da će se njihovim usavršavanjem otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja mladi, kao i kvalitetnije sticanje znanja novih generacija“.

U turskoj delegaciji u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“ boravili su uz predstavnike Ambasade i predstavnici TIKE, a domaćini su im uz predstavnike rukovodstva škole bili i iz resornog kantonalnog ministarstva i Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Mi iz TIKA-e želimo posebno u obrazovnom i proizvodnom sektoru da damo doprinos, da omogućimo ovdašnjim učenicima najviši nivo obrazovanja i stručnosti“, napomenuo je, tom prilikom, Muhamed Unal kooridnator TIKA-e za BiH.

Teško je pobrojati sve projekte koje je zadnjih nekoliko godina podržala Republika Turska, kao i projekte koje zahvaljući donacijama TIKA-e realiziramo ovih dana. Radi se rekonstrukcija sale Bilimišće, rekonstrukcija zgrade Srednje muzičke škole u Zenici, uskoro će se raditi i sanacije fiskulturne dvorane u OŠ „Meša Selimović“ i veliki broj informatičkih kabineta u školama. Rezultat je to dobre saradnje sa Ambasadom Republike Turske u BiH, TIKA-om, Yunuz Emre Instituta, da ne spominje i izučavanje turskog jezika u osnovnim i srednjim školama ZDK“, istakao je Spahija Kozlić, ministar nauke, obrazovanja i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijednost donacije bila je oko 40.000 KM, a podrazumijevala je kompletno renoviranje kabineta za stručnu nastavu i nabavku i ugradnju najmodernije šivaće i kompjuterske opreme.

Kadar tekstilne struke koji će od ove školske godine izlaziti iz SMŠ „Mladost“ biće zasigurno kvalitetniji od ranijih generacija. U stručnoj nastavi za tekstilne tehničare mi smo sada u mogućnosti da realiziramo nastavu u kompletnom procesu: od izrade finalnog proizvoda, kroz različite proizvodne procese i od različitog proizvodnog materijala. To je na kraju proizvod namijenjen slobodnom tržištu, što je jako važno za obrazovanje naših učenika. To znači da će kroz školovanje u našoj školi proći sve faze od pripreme i izrade proizvoda do sopstvenog zaposlenja“, kazao je Nihad Kamenjaković, direktor SMŠ „Mladost“ Zenica.

Svečanom otvorenju ovih kabineta tekstilne struke u SMŠ „Mladost“ prisustvovali su i predstavnici lokalnih firmi koje se bave tekstilnom proizvodnjom, s kojima saradnja od sutra nije neizvjesna u smislu proizvodnje, ali i zapošljavanja mladih svršenika ove škole. (A. Huskić)

FOTO: Zenicainfo.ba