Ministarstvo obrazovanja FBiH: Nova školska godina između zdravstvenog rizika i rizika od prekida kontinuiranog obrazovanja

U novu školsku godinu ulazi se sa starim izazovom, a to je balansiranje između zdravstvenog rizika i rizika od prekida kontinuiranog odgovjno-obrazovnog rada, izjavila je za BHRT pomoćnik ministra obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Nadija Bandić.

Govoreći o nadoknadi propuštenog u prethodnoj školskoj godini, Bandić je poručila da će se postojeći nastavni planovi redukovati.

„Vjerujem da su nastavnici osnaženi novim znanjima i da će se znati pronaći pravi model. Na sastanku sa kantonalnim ministrima obrazovanja i UNICEF-om BiH, u okviru projekta ‘Osmislimo obrazovanje ponovo’, ukazano je na neophodnost sistemskog djelovanja koje će osigurati oporavak i bolje prilike za obrazovanje u pandemijskim vremenima. Naime, posljedice zatvaranja škola širom svijeta bile su jako nepovoljne za učenike i nastavnike, pogotovo u domenu očuvanja njihovog mentalnog zdravlja, funkcionalnost, ali i u domenu kreiranja kvalitetnih uslova za obrazovanje, baziranih na konkretno definisanim ishodima učenja, što zahtjeva preispitivanje postojećih obrazovnih praksi i osmišljavanje novih, prilagođenih postojećim okolnostima“, pojasnila je Bandić.

Najavila je podršku za sve mlade, pogotovu one koji postižu izuzetne rezultate u učenju i oni koji su u kategoriji ranjivih, marginaliziranih grupa, kako bi se dosegao zadovoljavajući nivo pravednosti i kvalitete u obrazovanju.

„Obaveza svih nadležnih, na svim nivoima vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uslove da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive. Da bi ih motivisalo za nove uspjehe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost“, poručila je.

Podsjećamo, u okviru programa nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji BiH jednokratnom novčanom nagradom podržano je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona. Pomoćnik ministra za obrazovanje i odgoj FBiH Nadija Bandić kazala je budžet resornog ministarstva u vrijeme pandemije smanjen za tri miliona maraka.

 

bhrt.ba