Obilježena 832. godišnjica Povelje Kulina bana

FOTO: Davor Franjić/ Zenicainfo.ba

Današnji važan historijski datum za državu Bosnu  i Hercegovinu 29. august kada je 1189. godine bosanski ban Kulin potpisao Povelju tradicionalno su obilježili u Forumu građana Zenica. U parku Kulina bana pored stadiona Bilino polje  organizirali su manifestaciju „Od Kulina bana do dobrijeh dana“.

 

Predstavnici Foruma građana Zenice obilježavaju 29. august, dan kada je Kulin ban u Zenici potpisao Povelju koja je do sada najstariji pronađen i  sačuvan  bosanski  državni dokument  jedinstvenom manifestacijom.

„Ta povelja Kulina bana ima posebno značenje za našu državu, mnogi kažu da je to rodni list Bosne i Hercegovine i zato smatramo da je važno kako za historiju tako i za buduće generacije da taj dan obilježimo”, kazao je Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenica.

Intoniranjem himne, emitiranjem audio snimka Povelje Kulina bana, koja je napisana na bosančici prije 832 godine, prigodnim obraćanjem i uručenjem zlatnika Kulin ban zaslužnim Zeničanima, te polaganjem cvijeća u Zenici se od 2003. godine obilježava 29. august, dan uoči Dana Zeničko-dobojskog kantona 30. augusta.

Priznanje zlatnika Kulina bana do sada je uručeno najboljim atletičarima Hamzi Aliću i Amelu Tuki, te pojedinim fudbalskim reprezentativcima, a danas je to priznanje u parku Kulina bana primio i naš olimpijac bacač kugle Mesud Pezer.

„Osjećam se presretno i preponosno. U svojoj sportskoj karijeri sam do sada dobio razna priznanja i nagrade, ali ovo će mi biti najposebnije. To je priznanje svih Zeničana i svih građana Zeničko-dobojskog kantona i hvala im na tome“, izjavio je Mesud Pezer.

Prisutnima se obratio ovom prilikom obratio doktor historijskih nauka Amir Ismić naglašavajući da je jako važno da obilježavamo ovaj i slične historijske datume i da o tome govorimo našoj djeci.

„Iako je bio pod protektoratom i zaštitom mađarskog kralja Bele, Kulin ga ne spominje u povelji, kojom dozvoljava Dubrovčanima kretanje i trgovanje na teritoriju Bosne, što govori o njegovom autoritetu i suverenitetu. Tada je teritorij Bosne bio od Drine do Glamoča, obuhvatao je područje Soli, Usore, dolinu Sane, centralnu Bosnu, kao i neke južne krajeve. Sve bosanske povelje sačuvane su u Britaniji, Njemačkoj, Mađarskoj i potrebna je jaka diplomatija da dođemo do tih državnih dokumenata koji svjedoče o dugoj bosanskoj državnosti. Upravo zbog toga  je potrebno da čuvamo i unaprijeđujemo ovo što imamo. A na području Zenice imamo osim Bilinog polja i bilinopoljske izjave, ovog parka Kulina bana i ploču Velikog sudije Građeše, u Banlozima su banove šume, kod Gradišta je 11 tovara mazgi zlata Kulin ban iz Podbriježja prenio na Strnokose“, ističe dr.sci. Amir Ismić.

Na spomen-ploču Kulina bana danas su u čast najpoznatijeg i prema mišljenju predstavnika historijske struke za narod i državu najboljeg vladara Srednjovjekovne Bosne cvijeće položile delegacije Foruma građana Zenice i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica. (A. H.)

FOTO: Davor Franjić/Zenicainfo.ba