Uskoro počinje izgradnja kolektora u Banlozima

U javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija održan je predtenderski sastanak o izboru izvođača radova na izgradnji većeg dijela produženja glavnog lijevoobalnog kolektora u dužini od 4,9 kilometara koji će biti izgrađen ispod nove pristupne saobraćajnice pored ograde Mittala prema novom postrojenju za tretman otpadnih voda u Banlozima.

Okončanjem ove tenderske procedure započet će realizacija trećeg velikog investicijskog projekta kojeg zajednički realizuje Grad Zenica i ovo javno preduzeće. Projekt je ekološki usmjeren i ima za cilj unapređenje životnih uslova građana, a trebao bi biti završen do kraja iduće godine.

“Što se konkretno izgradnje ovog projekta tiče on neće uticati na povećanje cijene vode zbog toga što se u potpunosti finansira iz grant sredstava. Ostala dva velika projekta finansiraju se iz kreditnih sredstava. Za projekt „ Bosna i Hercegovina 2“ uzet je kredit 2014. godine i tada je bilo opredjeljenje Grada Zenica da se kredit finansira iz dobiti JP VIK. U tom smislu, donesene su odluke i 2013. godine uvedena je naknada za fiksni trošak kako bi akumulirala potrebna sredstva, ali 2014. godine je preuzeta obaveza da će dodatno povećanje cijene vode nastupiti najkasnije od 01. 01. 2018. godine u iznosu od 11 posto za sve potrošače. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju i velikim naporima preduzeća do tog poskupljenja nije došlo jer preduzeće je toliko finansijski stabilno da može isfinansirati cijeli projekt bez povećanja cijene. Međutim, kreditno zaduženje za projekt „Plave vode“ bit će puno veće. Ono će približno iznositi 17,7 miliona KM i preduzeće neće biti u mogućnosti da iz dobiti finansira i taj kredit. Skladno opredjeljenju Grada Zenica da se takvi projekti finansiraju iz dobiti preduzeća u skorije vrijeme će morati doći do prilagođavanja tarifa kako bi se povećanim finansijskim obavezama udovoljilo”, objasnio je za Zenicainfo.ba Emir Pašalić, direktor Javnog preduzeća „ Vodovod i kanalizacije“ Zenica. (B. D.)

Emir Pašalić