Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju niže

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u julu u prosjeku su bile niže za 0,1 odsto u odnosu na jun, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Stanovanje i režijski troškovi u prosjeku su bili skuplji za 0,1 odsto, za koliko su skuplji i zdravstvo, te restorani i hoteli, dok je prevoz u prosjeku poskupio za 1,9 odsto, a rekreacija i kultura za jedan odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u julu su u prosjeku bili jeftiniji za 0,4 odsto u odnosu na jun, odjeća i obuća za 6,1 odsto, a namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,2 odsto.

Nivo cijena u julu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 1,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 2,3 odsto, alkoholna pića i duvan za 1,8 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,1 odsto, zdravstvo za 0,7 odsto, prevoz za 9,7 odsto, rekreacija i kultura za 0,8 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,6 odsto.

U julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 10 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,7 odsto, te komunikacije za 0,4 odsto.

 

bhrt.ba