Predstavnici Grada Zenica i agencije ZEDA učestvovali u AGORA projektu

FOTO: ZEDA

Predstavnici Grada Zenica i agencije ZEDA prisustvovali su, ove sedmice, održanom mjesečnom partnerskom sastanku u okviru AGORA projekta, koji se finansira iz Dunavskog Transnacionalnog Programa. Njegova vrijednost je 2 miliona i 242.623 eura, informišu iz Agencije ZEDA. 

Tokom ovog sastanka, između ostalog, razgovaralo se o administrativnim problemima u projektu, o izvještaju o stanju implementacije platforme, zatim o napretku od strane svih partnera, dok su predstavnici Grada Zenica i Agencije ZEDA imali priliku da kroz Agora story, predstave naš grad, ključne karakteristike koje se odnose na poziciju, naseljenost, historijski razvoj i značaj. Prezentovane su i glavne karakteristike razvoja Željezare Zenica, te trenutne okolnosti, kao i način na koji je grad uspio da napušteni dio bivšeg kompleksa Željezare Zenica pretvori u Poslovnu zonu i uspostavi jedan od najuspješnijih inkubatora u zemlji. Upravo na području današnjeg inkubatora nalazi se Aneks B bivšeg objekta Tehničke kontrole Željezare Zenica, koji će biti uskoro renoviran kroz iNnovaNet projekat, a Agora projekat će iskoristiti momenat adaptacije tog objekta i kroz svoje aktivnosti obogatiti njegovu svrhu i namjenu, tako što će uključiti relevantne interesne grupe sa područja grada, a koji će kroz nekoliko radionica doći do optimalnog rješenja.

Inače projekat AGORA implementira se od početka juna 2020. godine sa trajanjem do kraja novembra iduće godine i povezuje 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja.

Cilj mu je unapređenje rada lokalnih samouprava, odnosno jačanje kapaciteta za proaktivnu ulogu u oblasti razvoja, testiranjem i ugradnjom novih operativnih i metodoloških instrumenata za urbanu revalorizaciju imovine, a raspolaže sa inovativnim pristupom, koji podrazumijeva razvijanje različitih alata, kojim se osnažuje 10 gradova dunavskog regiona kako bi postali  pokretači i posrednici za bolju iskorištenost nekretnina u njihovom vlasništvu.

Projektom će se koristiti evropska ekspertiza, kreativnost i lokalni kontekst u svrhu prevazilaženja ograničenja postojeće legislative, kao kulturoloških i konceptualnih razlika između gradskih administracija i drugih aktera u lokalnoj zajednici. (V. J.)