U srednjim školama u Zenici u toku popravni ispiti

FOTO: Zenicainfo.ba

Prošle i ove sedmice u srednjim školama u Zenici su organizirani popravni ispiti. Prolaznost na popravnim je prilično visoka, a razlog što je značajan broj učenika s jednom ili dvije negativne završio razred jeste prevelika opuštenost učenika zbog online nastave i svih okolnosti pandemije, kazali su nam u Tehničkoj školi u Zenici.

Od ukupno 525 učenika Tehničke škole njih 37 je završilo na popravnom, što je oko sedam procenata – dok je jedan učenik izgubio školsku godinu. Popravni ispiti u ovoj školi organizirani su za 22 predmeta.

“U prvim razredima imamo 14 učenika na popravnim ispitima, u drugim sedam, u trećim razredima njih 13, dok je na popravni upućeno troje učenika četvrtih razreda. Najveći broj njih na popravni ide iz fizike i stručnih predmeta mašinske i elektro struke“, kaže Mirsada Pelo, pedagoginja Tehničke škole.

Nešto je manje učenika na popravnim ispitima ove godine nego u godinama prije pandemije. No i to iznenađuje, kaže Pelo, jer su se u školi maksimalno trudili da omoguće djeci da odgovaraju za prolaznu ocjenu.

“Kada je online nastava pojedini učenici shvate da su slobodni. Ne prepisuju lekcije, ne rade zadaće i kada dođe sedmica za nastavu u školi nisu spremni. Onda se morate vraćati s gradivom, upozoravati roditelje – jednostavno osjeća se velika opuštenost. Kamo sreće da krenemo na nastavu u školu svi u septembru, bit će lakše raditi i učenicima i profesorima“, ističe Pelo.

Pedagoginja Tehničke škole smatra da je uputstvo resornog kantonalnog ministarstva u prvoj godini pandemije da se svim učenicima omogući prolaznost negativno utjecala na učenike. Jednostavno su i ove godine očekivali da će na kraju svi proći i nadali su se do kraja da će im to biti omogućeno. Ipak kako saznajemo jutros u školi na Bilmišću prolaznost na popravnim je do sada stopostotna. Još dva dana traju popravni ispiti, a prošle sedmice su bili organizirani prvo za maturante kako bi uspjeli položiti maturske ispite i stići se upisivati na drugom upisnom roku na fakultete. (A. H.)