Okrugli sto na temu „Muzika i mentalno zdravlje“

„Muzika i mentalno zdravlje“ naziv je Okruglog stola održanog danas u Family centru „Ekran“ Zenica.

Ovo je četvrti okrugli stol koji se tradicionalno održava u sklopu Međunarodnog tamburaškog festivala u organizaciji Gradskog umjetničkog društva  „Filigran“ Zenica. U radu dosadašnjih okruglih stolova kao i ovogodišnjeg, sudjelovali su stručnjaci, brojni muzički stvaraoci i radnici u oblasti kulture, te animatori iz kulturno-umjetničkih društava sa područja grada Zenice.

U okviru teme razgovaralo se o muzici i njenom uticaju kako na zdravlje, tako i na razvoj mladih osoba, njihovo usmjeravanje i profilisanje. Učesnici smatraju da muzika danas ima sve veću primjenu u medicini, ali i da bi se trebale češće održavati edukacije i radionice raznih tipova.

Na okruglom stolu učestovali su Salih Čajdrić, jedan od najstarijih tamburaša u Zenici, Melih Karan, predsjednik GUD „Filigran“, te Leonid Bilić, tamburaš, a na kraju druženja upriličena je i dodjela zahvalnica.

Peti međunarodni tamburaški festival Zenica 2021. godine, nakon niza pratećih manifestacija bit će završen u nedjelju, 15. augusta nastupom tamburaških sastava iz Vareša, Fojnice, Kreševa, Zenice i crnogorskih tamburaša iz Bijelog Polja.

Specijalni gost ovogodišnjeg festivala je sarajevska interpretatorka starogradskih pjesama i sevdalinki Vesna Hadžić.

Festival će se održati na otvorenoj gradskoj pozornici Trga Alije Izetbegović sa početkom u 20 i 30 sati. (A. K.)