Policija uhapsila tri osobe osumnjičene za dva razbojništva u Zenici

Poduzimajući intenzivne operativne aktivnosti, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, na prikupljanju informacija i saznanja u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja dva razbojništva izvršena na području Grada Zenica, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su, uz podršku i asistenciju službenika Policijske stanice Crkvice, dana 09.08.2021 .godine, na dvije lokacije na području Zenice, tačnije u ulicama Prve zeničke brigade i Kakanjska, izvršili pretrese na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici, sa ciljem pronalaska oružja i predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela.

Prilikom pretresa lišena su slobode tri lica, tačnije lišeni su slobode: Č.E., rođen 2002. godine, A.A., rođen 2001. godine i D.F., rođen 2001. godine, sva lica iz Zenice. Lica Č.E. i A.A. se sumnjiče da su dana 02.08.2021. godine, oko 18,00 sati, sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, ušla u trgovačku radnju “Market” koja se nalazi u ulici Prve zeničke brigade, te uz prijetnju pištoljem, otuđila novac u iznosu od 155,00 KM i deset kutija cigareta “Marlboro”, nakon čega su se udaljila u nepoznatom pravcu.

Pored navedenog, navedena lica se sumnjiče da su zajedno sa licem D.F., koje je takođe lišeno slobode u jučerašnjim aktivnostima, dana 05.08.2021. godine, oko 23,30 sati, sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, putem telefona pozvala ugostiteljski objekat “King” i naručila dostavu hrane u ulicu Prve zeničke brigade, te kada je dostavljač došao na adresu, od istog su, uz fizički napad i prijetnju oružjem, otuđila novac u iznosu od 350,00 KM i dva mobilna telefonska aparata, nakon čega su se udaljila u nepoznatom pravcu. Tom prilikom, lice B.Dž., je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Nakon izvršenih uviđajnih radnji, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, tokom proteklih dana poduzimane su intenzivne operativne aktivnosti sa ciljem rasvjetljavanja izvršenih krivičnih djela i identifikovanja izvršilaca istih. Prilikom pretresa, pronađen je plinski pištolj koji je korišten prilikom izvršenja razbojništava, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, te su ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiče, i ista će u toku današnjeg dana, biti predata na nadležnosti i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 1. Krivičnog zakona  Federacije BiH.