Sud BiH produžio mjere zabrane optuženima u slučaju “Dženan Memić”, svi se brane sa slobode

FOTO: klix.ba

U Sudu BiH završeno je ročište za petero optuženih u slučaju “Dženan Memić”. Produžene su mjere zabrane za Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Alisu Ramić (djevojački Mutap).

Reporter portal Klix.ba javlja da su mjere zabrane produžene svim optuženima i da se odbrana usaglasila s tom odlukom. Treba istaći da će Alisi Ramić i Zijadu Mutapu biti dozvoljena međusobna komunikacija s obzirom na to da se radi o kćeri i ocu.

Alisi Ramić je dozvoljeno i napuštanje općine Stari Grad kao mjesta prebivališta kako bi mogla ići u zdravstvene ustanove na području općine Centar.

Što se tiče ostalih, određene su mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta (izuzetak Alisa Ramić), zatim zabrana sastajanja sa svjedocima iz optužnice i međusobno sastajanje (izuzetak Zijad Mutap i Alisa Ramić), obavezno javljanje policijskoj upravi za Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića i provjera mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta dva puta dnevno za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca.

Tužilaštvo smatra da se s ovim mjerama može osigurati adekvatno suđenje, a ukoliko se mjere budu kršile, tužilac Dubravko Čampara je najavio da će tražiti određivanje pritvora.

Otac stradalog Dženana Muriz Memić izrazio je uoči ročišta nadu da će svim optuženim biti određena mjera pritvora, što se nije dogodilo.

Ovo je prvo ročište nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise Ramić, koja je bila zajedno s Memićem u noći februara 2016. godine, kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Optuženi su za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića.

Osumnjičeni su bili i bivši pripadnik Direkcije koordinacije policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojša Veljović i pripadnik Direkcije Nedžad Hrvat. Oni su osiguravali diplomatski objekat koji se nalazi blizu mjesta stradanja Dženana Memića. Protiv njih nije podignuta optužnica.

Podsjećamo, prošle sedmice je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je kantonalno tužilaštvo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo. Ranije je ovaj sud dva puta poništio oslobađajuće presude koje je izrekao kantonalni sud u Sarajevu.

 

klix.ba