Zenica domaćin Tenis Europe – Evropskog prvenstva Summer Cupa za juniorke do 18 godina

FOTO: Zenicainfo.ba

Od 28. do 30. jula Zenica će biti domaćin turnira iz kalendara Tenis Europe – Evropskog prvenstva Summer Cupa za juniorke do 18 godina. Osim bh. selekcije u grupi A su još: Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Turska. Ovo je prvi put da su Teniski savez BiH i Zenica domaćini jednog ovakvog takmičenja.

„Da prvi put smo u BiH domaćini jednom ovakvom takmičenju, a riječ je o Summer Cupu. Trebalo je da učestvuje šest reprezentacija, a Bjelorusija je otkazala prije sedam dana. Osim naše selekcije tu su još: Turska, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Mađarska. Ovo je odličan pokazatelj da je Zenica sposobna da organizuje velike sportske događaje posebno u svijetu tenisa, a mislim da ćemo kao organizatori opravdati očekivanja“, izjavila je za Zenicainfo.ba, Azra Baručija, direktor turnira.

Prvi nosilac turnira je reprezentacija Mađarske koja je ujedno i favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi.

„Mi smo tražli neke druge kategorije, ali su popunjeni organizatori koji već dugi niz godina organizuju ta takmičenja. Uspjeli smo zahvaljujući dobrim odnosima sa Tenis Europom, dobiti ljetno ekipno prvenstvo za juniorke do 18 godina. U vrijeme pandemije to je veliki izazov za teniski savez BIH, a imamo ozbiljan nivo evropskog tenisa u našoj zemlji“, izjavio je Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BIH.

Reprezentacija BIH igra u sastavu: Suana Tucaković, Ena Baltić i Sara Mikača, a u prvom kolu naše teniserke su bile slobodne dok se u polufinalu sastaju sa Mađarskom.

Danas je na programu meč Sjeverna Makedonija -Turska. Pobjednik iz ovog duela u polufinalu igra sa Slovačkom, a pobjednik sa turnira u Zenici obezbijedit će mjesto na završnom turniru Evropskog ekipnog prvenstva Summer Cup za juniorke do 18 godina u Francuskoj. (M. P.)