Radionica za novinare u Zenici: Uloga medija u procesu energetske tranzicije

Radionica za novinare iz oba BH entiteta održana je danas u Zenici. Tema je bila „Energetska tranzicija-najveći izazov za održivo i pravedno snabdijevanje enegijom u BiH.

Organizator je bio Mediacentar iz Sarajeva uz podršku Centra ReSET za energetsku tranziciju. Podržana je od strane Fonda Otvoreno društvo BiH. Bosna i Hercegovina je potpisala Pariške i Sofijske međunarodne protokole o postepenom prelasku na proizvodnju ekološki prihvatljivih vidova energije. Mirza Kušljugić, prof.dr elektrotehnike sa Univerziteta u Tuzli i saradnik Centra ReSet, kaže da je došlo vrijeme da svoje obaveze opredmetimo. “Dekarbonizacija, energetska tranzicija i sve ovo što će se događati i što se zove „zelena ekonomija“ ili „zeleni opravak“ je osnovna odrednica razvoja EU,našeg najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera i naprosto moramo ići u tom pravcu ako želimo da nam budu glavni partneri“, istakao je Kušljugić.

Solarna, vjetro i hidro energija ima ogromne potencijale u našoj zemlji i na žalost još nismo spremni za ovu vrstu tranzicije. “Dakle, nismo spremni, i ako nešto ne uradimo u naredne dvije tri godine, bojim se da će najbolje resurse zauzeti strane kompanije koje će izvoziti električnu energiju iz obnovljivih izvora energije a mi ćemo ostati na prljavoj energiji sa svim problemima koje to nosi. Uz to, nećemo na vrijeme steći tehnološke i druge vještine koje su potrebne za drugi sistem“, poručio je prof. dr Kušljugić. Uloga medija, u cijelom ovom procesu energetske tranzicije, po njegovim riječima, je da relaksiraju sociološki i psihološki aspekt ovog procesa i pripreme građane na nužne promjene jer će oni plati cijenu ako se one na obave na vrijeme. “Najbolji način komunikacija stručnjaka sa grašanima je preko medija. Mediji, stručne organizacija i pojedinci koji žele da o ovome govore moraju naći zajednički interes da se ova tema stavi na dnevni red, bez obzira kakve stavove imali o njoj“, zaključak je predavača. Predavači su bili i Damir Miljević i Maja Čolović Dani eksperti za zaštitu životne sredine i za energetsku tranziciju a vrijedi reći da su i novinari iz redakcija iz oba entiteta bili aktivni sudionici ove radionice.(D.T.)