KURBAN-BAJRAM DOČEKAN U ZENICI: “Ideja Bajrama je žrtvovanje za opće dobro”

Centralna svečanost povodom Kurban-bajrama za područje Medžlisa IZ-e Zenica održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Bajramski vaz je održao glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, a hutbu i bajram-namaz je klanjao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

“Danas tugujemo sa porodicom koja je izgubila svoje najmilije u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila uoči Bajrama blizu Zenice. Danas žalimo i za ubijenim Bošnjacima koji se danas ukopavaju u Prijedoru, a koji su ubijeni u genocidu na početku 1992. godine. S druge strane, i radujemo se zbog Bajrama i svih njegovih blagodati. Jedna od ideja Bajrama jeste žrtvovanje za opće dobro koje je suprotno oholosti, egoizmu, samoljublju i idejama koje su imanentne čovjeku tj. ideje protiv kojih se treba boriti. Kroz Bajram mi osnažujemo tu najplemenitiju ljudsku ideju žrtvovanja za opće dobro, za druge kao i za zajednicu u kojoj živimo”, kazao je nakon klanjanja bajram-namaza hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.

Brojni vjernici su nakon klanjanja bajram-namaza bajramovanje nastavili tradicionalno uz kafu i druženje u zeničkim ugostiteljskim objektima.

Drugi dan Bajrama je predviđena posjeta Domu za stara i iznemogla lica Zenica koju će realizirati Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a od 09:00 sati planirana je i realizacija akcije prikupljanja kurbanskih goveđih kožica. (B. D.)