Malim i srednjim preduzećima u FBiH 2,4 miliona KM

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u petak u Mostaru ugovore s 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM, a provedbom ovog projekta planirano je zapošljavanje 263 radnika.

Vlada Federacije BiH osigurala je sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH .

Stručni savjetnik za poduzetništvo Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta  Adis Fajić kazao je kako je po raspisanom javnom natječaju za odabir korisnika grant sheme ukupno podnesena 291 prijava, od čega je Ministarstvo uspješno ocijenilo njih 143.

“S obzirom na ograničenja s aspekta proračuna projekta, danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s prvorangiranim 81 korisnikom”, kazao je Fajić.

Inače, od njih 81, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 ih je iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Po njegovim riječima, cilj ove podrške je da se potaknu mala i srednja poduzeća i obrti s aspektom unaprjeđenja njihove sposobnosti za inoviranjem i razvojem novih poslovnim modela kako bi se tržišno prilagodili vremenu korone.

Fajić je ocijenio kako će se ovim projektom unaprijediti sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tijekom razdoblja post Covid-a.

“Grand shema obuhvaća dvije prioritetne oblasti. Prva je tehnološko unaprjeđenje, odnosno unaprjeđenje tehnoloških procesa, implementacija digitaliziranih rješenja u poslovanju, dok je na drugoj prioritetnoj oblasti promocija proizvoda na tržištu, odnosno otvaranje novih kanala komunikacije s posebnim naglaskom na digitalni marketing – pojasnio je Fajić.

Naveo je kako je ukupna vrijednost podnesenih projekata negdje oko 8 600 000 KM, od čega su mala i srednja poduzeća osigurala vlastito financiranje u iznosu nešto manjem od 6 milijuna maraka.

“Direktan učinak implementacije ovog projekta je generiranje nova 263 radna mjesta – istaknuo je Fajić.

Pojasnio je kako su maksimalni pojedinačni iznosi u visini od 35 tisuća KM, dok donji prag nije definiran.

Kada je riječ o korisnicima grant programa, njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojske županije, 13 iz Tuzlanske, 12 iz Srednjobosanske, 10 iz Hercegovačko-neretvanske, devet iz Unsko-sanske, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačke županije, tri iz Hercegbosanske i dva korisnika iz Posavske županije. Rok za provedbu projekta je 10 mjeseci.

FENA