Solak godinu poslije: Optužen za pranje novca, krivotvorenje, zloupotrebu…i dalje prima plaću

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM. 

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak,vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH.

Provjerili smo da li suspendovani direktor FUCZ i dalje prima platu, iako je prošlo više od godine od njegove suspenzije te otkrili da, vjerovali ili ne, Zakon ali i Vlada FBiH, stoje iza odluke da optuženi i suspendovani direktor i dalje prima platu.

” U skladu s odredbama  Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i Rješenja Vlade Federacije BiH definirano je da direktor Fahrudin Solak u toku trajanja preventivne suspenzije prima plaću”, rečeno nam je u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Odlukom Vlade FBiH, na čelo ove Uprave, postavljen je Enes Memić, šef Odsjeka u Federalnoj upravi civilne zaštite.

” Rješenjem V. Broj 1697/2020 Vlada Federacije BiH ovlastila je Memić Enesa, šefa Odsjeka u Federalnoj upravi civilne zaštite da organizira sve poslove iz nadležnosti direktora i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora dok traje preventivna suspenzija direktora Federalne uprave civilne zaštite”, dodali su iz FUCZ.

Podsjetimo, optuženi Fahrudin Solak se pod tačkom 1. optužnice tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, a pod tačkom 2. optužnice za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Podsjetimo i to da je, nakon povrede koju je zadobio prilikom pada s motora u Konjicu, Solak zatražio da mu se odobri jednokratna novčana pomoć za težu povredu  koju je zadobio u aprilu prilikom pada s motora u Konjicu. Mediji su tada objavili da je tražio isplatu pomoći u visine dvije prosječne plaće, tačnije da mu se isplati 1.870 maraka. Administrativna komisija Vlade odbila je zahtjev Solaka.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 30. 12. 2020. godine optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, u okviru koje su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, pravno lice “F.H. Srebrena malina” i Jelka Miličević.

Akta.ba/B.K.