Upozorenje metorologa: Slijedi već dugo najavljivana promjena vremena

Federalni hidrometeorološki zavod upozorava građane Bosne i Hercegovine na moguće nepogode u vidu lokalno obilnih padavina, uz napomenu, jači lokalni pljuskovi sa 30-50 litara kiše po metru kvadratnom u vremenskom intervalu od dva do tri sata mogu uvjetovati bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, napisao je danas na svom Facebook profilu metorolog Bakir Krajinović.

“Period za koji je aktivno upozorenje je od 16. do 19. jula. Budite na oprezu, rizici koji dolaze uz najavljene nepogode nisu zanemarivi“, istaknuo je.

Od danas, kako je rekao, slijedi već dugo najavljivana promjena vremena. Nakon izuzetno toplog, ali i ekstremno sušnog razdoblja ide period sa umjerenijim temperaturama i značajnijim količinama padavina.

Olujne nepogode

Nestabilno vrijeme zahvatit će skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu. Od sredine dana širom Bosne i na sjeveru Hercegovine očekuju se pljuskovi i grmljavina. Obilniji pljuskovi očekuju se u Bosni, a najintenzivnije padavine prognoziraju se za sjevernu i zapadnu Bosnu. Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjevernog smjera u Hercegovini južnog smjera.
Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C. na jugu zemlje do 34°C. U Sarajevu većinom sunčano uz umjerenu oblačnost. Pljuskovi sa grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29°C.

Za vikend, a posebno u nedjelju, u Bosni se očekuju obilniji pljuskovi. Količine padavina koje se očekuju rizične su, posebno za planinski i brdsko-planinski dio Bosne.

U ovakvim situacijama neophodno je da redovno pratite nadležne institucije kako bi imali prave i relevantne informacije zbog ozbiljnosti situacije i opasnosti koja je pred nama.

“Kako je na grafikonu prikazano, apsolutni dnevni maksimum za padavine u julu ukazuje da smo u prošlosti imali puno veće vrijednosti dnevnih padavina u odnosu na očekivane za naredni period. Ipak, budite na oprezu, jer rizici koji dolaze sa olujnim nepogodama, intenzivnim pljuskovima, ozbiljni su i budite spremni na sve nedaće”, napisao je Krajinović.

N1BiH