NAJDUŽI GRAFIT U BIH: U zeničkom naselju Perin Han uskoro poklon – grafit domovini

Ovog ponedjeljka, omladinci naselja Perin Han započeli su pripremne radove na obnovi i uređenju najdužeg grafita u Bosni i Hercegovini. Kako ističu, ovo će ujedno biti i jedan od najdužih grafita na Balkanu, a njegova dužina iznosi cca 150 metara.

“Ponosni smo što se ovo remek-djelo nalazi u našoj mahali. Ovom akcijom mladi su pokazali da mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju životnih uslova u lokalnoj zajednici, te ujedno probuditi svijest o značaju društveno-korisnih radova i ono najvažnije probuditi osjećaj patriotizma i ljubavi prema jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini”, poručili su omladinci Perinog Hana.
Prvobitni grafit urađen je 2014. godine, no zbog radova na sanaciji puta kroz ulicu Bistua Nuova, dotrajalosti i godina, trojica omladinaca došla je na ideju da se grafit obnovi, te dovede u svoje prvobitno stanje i samim tim ukrasi ovu dionicu grada Zenice.
“Naše društvo je odlučilo upravo taj dio javne površine iskoristiti kako bi uradili nešto društveno-korisno, a ujedno i iskazalo ljubav prema domovini. Istina je da su godine učinile svoje, a i radovi na sanaciji puta kroz ulicu Bistua Nuova, te je grafit poprilično propao i okolo grafita je sve zaraslo”, dodaju organizatori.
Iako vremenske prilike za vikend i nisu najbolje, grupa omladinaca će i dalje raditi na grafitu, a kako kažu radove finansiraju građani.
“Mi smo skupili prvobitni dio novca i kupili farbe i potrebni alat. U neposrednoj blizini radova nalazi se kutija sa prilogom za grafit, gdje novac ubacuju prolaznici, tako da možemo reći da građani finansiraju radove, a mi sve ovo radimo volonterski”, kazali su nam.
Naglasili su da će radovi biti gotovi shodno vremenu, ali se nadaju u što skorije vrijeme da će i ova lokacija osvanuti u dosta ljepšem ambijentu.
“Željeli smo da učinimo nešto korisno za našu lokalnu zajednicu a i šire područje, jer je pomenuta lokacija bila poprilično zapuštena, a sada je sve očišćeno i bit će u nekom mnogo ljepšem svijetlu”, rekli su za Zenicainfo.ba organizatori ovog projekta.
Najduži grafit u našoj zemlji, te jedan od najdužih na Balkanu nosit će natpis: “ZEMLJO MOJIH DJEDOVA, DOK JE TVOJIH SINOVA, TI ĆES BITI PRKOSNA, SLOBODNA I PONOSNA.” (A. A.)