Okrugli sto za privrednike o primjeni Zakona o zaštiti na radu i novih Pravilnika

Udruženje poslodavaca Zenica u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove ZDK organizovalo je okrugli sto za privrednike na temu „Primjena Zakona o zaštiti na radu i novih Pravilnika iz oblasti zaštite na radu-obaveze poslodavaca“.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je još u novembru prošle godine usvojio novi Prijedlog Zakona o zaštiti na radu u Federaciji BiH. Novi Zakon je rađen po uzoru na moderne zakone iz ove oblasti u drugim zemljama, te je usklađen i sa odgovarajućim međunarodnim dokumentima, odnosno konvencijama Međunarodne organizacije rada i propisima Europske unije.

„Smatramo da je ovo jedan od najvažnijih zakona i da njegova implementacija ima karakteristiku opšteg dobra, jer time izbjegavamo smrtne slučajeve i povrede, profesionalna oboljenja i druga bolovanja. Ovaj današnji okrugli sto nije da razgovaramo o tome kako da izbjegnemo sve one kazne koje nas mogu stići, nego da razgovaramo kako ga na najbolji  i najefikasniji način implementirati i kako bi smo zapravo stvorili  jednu radnu sredinu koja je dobra i za poslodavce i za radnike i za društvenu zajednicu“, kazala je predsjednica Udruženja poslodavaca Zenica Senaida Turkić.

Nadzor nad izvršenjem ovog zakona u nadležnosti je inspekcije, pa su raspodijeljena ovlaštenja između organa kantonalne i federalne uprave. Ispred Kantonalne uprave za inspekcijske poslove prezentaciju o novom Zakonu o radu je održao Kantonalni inspektor Hazim Pašalić.

„Kantonalna uprava se rado odazvala na ovaj poziv i odobrila je učešće mene kao inspektora, da zajedno sa udruženjem poslodavaca održimo jedan okrugli sto vezano za novine u novom zakonu i primjenu zakonskih rješenja koja su predviđena u novom zakonu“, kazao je Pašalić.

U novom Zakonu o zaštiti na radu, kazne su propisane u visini od 1.000 KM do 15.000 KM, za poslodavca kao pravno lice, ovlaštenu organizaciju za zaštitu rada, proizvođača i uvoznika radne opreme i sredstava i opreme lične zaštite, investitora ili glavnog izvođača. Kada se radi o poslodavcu kao fizičkom licu, u slučaju nepoštivanja odredbi Zakona, zaprijećena je kazna od 500 KM do 1.500 KM, a uz kazne poslodavcu kao pravnom licu zaprijećene su kazne i odgovornoj osobi kod poslodavca u iznosu od 100 KM do 3.000 KM.(E.S.)