Članovi zeničkog UBNORA očistili plato i spomen obilježje kompleksa “Papirna”

Članovi zeničkog Udruženja boraca antifašista i Narodno oslobodilačkog rata danas su, uoči 4. jula, Dana borca, očistili plato i spomen obilježja kompleksa  „Papirna“.

Bilo bi dobro da ovo bude praksa svakih nekoliko mjeseci, rekao je za RTV Zenica, Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK, uz zahvalnost svim učesnicima današnje akcije.

Očišćen je prostor, spomen ploče, obilježja i biste u zeničkom spomen kompleksu „Papirna“. Ponovo je obojen i spomen ingot koji je vremenom  izgubio prvobitni sjaj.

„Ovo je značajan datum za BiH. 4. jula 1941. godine donijeta je Odluka o dizanju ustanka naroda tadašnje Jugoslavije za oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora iz Drugog svetskog rata“, podsjetio je Radišić i najavio da će se na Smetovima tradicionalno obilježiti 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.

U ZDK SUABNOR ima 3.500 članova i svojim aktivnostima  uspijevaju  obilježiti historijske datume značajne za BIH. Nastoje privući i pažnju mlađih generacija koje, svakako, treba da znaju i prenose na buduće generacije povijesne tekovine svoje domovine. U tom cilju su u predhodnom periodu realizovane male škole antifašizma o temama “Mladi i antifašizam danas u BiH”. (Z.R.)