Cijene i dalje rastu: Artikli poskupili i za 50 posto

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ovogodišnji maj iznosila je 2.064 KM, dok je prosječna isplaćena mjesečna neto plaća po zaposlenom ostvarena u Federaciji BiH za april iznosila 990 KM. Istovremeno i udruženja potrošača širom naše zemlje upozoravaju na stalna poskupljenja životnih namirnica, ali i roba i to posebno tokom ove godine.

Mada smo među zemljama sa najnižim prosječnim primanjima po građaninu u Evropi, a u doba pandemije zarađuje se i manje nego prije, dok su neki ostali i bez posla, te su mogućnosti kupovine znatno smanjeni, ipak cijene brojnih roba, a posebno životnih namirnica stalno rastu tvrde u Udruženju potrošača „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona:

“Najbolji primjer je jestivo ulje, suncokretovo i sojino, koje je poskupjelo i za 50 posto, a skuplje je i pileće i juneće meso, zbog poskupljenja stočne hrane, kao i pekarski proizvodi”, navodi Gordana Bulić, predsjednica „Kluba potrošača“ Tuzlanskog kantona.

Ista situcija je i na prostoru Srednje Bosne, ističu u njihovom Udruženju potrošača, gdje navode da je generalno sve poskupjelo i to u zadnjih godinu dana, a prisutno je i dosta nelogičnosti.

“Osim ulja poskupjeli su i mnogi drugi artikli, kao što je deterdžent, čokolade, bijela tehnika, ali i određeni proizvodi, poput šećera, koji se uz smanjenu gramažu prodaju za istu cijenu kao i prije kada je gramaža artikla bila veća”, kaže Admir Arnautović, predsjednik „Kluba potrošača Srednja Bosna“.

“Uz ovo cijene na svjetskom tržištu su varirale i onda kada su one rasle, rasle su i kod nas, ali se nažalost nisu i spuštale, kada je to bio slučaj na svjetskom tržištu”, pojašnjava naš sagovronik.

Pri svemu tome, zakonski je regulisano da udruženja potrošača mogu samo ukazivati, savjetovati potrošače, te upućivati ih na prave adrese, a to su nadležne institucije počev od niza inspekcija, obudsmena za zaštitu potrošača pa do Federalnog ministarstva trgovine, napominju u udruženjima potrošača na prostoru Federacije BiH. (V. J.)