Policijski komesar Semir Šut: Slijedimo zakonite odluke, ne priznajem rješenja kvazi pravnika

Uzaludna su nekoliko puta ponovljena upozorenja međunarodne zajednice Vladi i Skupštini ZDK da ne mijenjaju Zakon o unutrašnjim poslovima kojim će doslovno politizirati policiju.

Na sjednici Skupštine koja je zakazana za petak kao prvu tačku dnevnog reda zastupnici će razmatrati Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona i to po skraćenom postupku. Upozorenja međunarodnih faktora očito ne znače ništa većini u Zeničko-dobojskom kantonu. U ostvarivanju svog nauma, plan im je poremetio aktuelni policijski komesar Semir Šut. Protekle sedmice dan uoči šest mjeseci pripremane akcije „Mreža IV” u kojoj je “palo” 30 osoba zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, komesar Šut je dobio rješenje o penzionisanju.

„Uprava policije, menadžement uprave policije slijedit će zakonite odluke Vlade kantona i Skupštine. Nezakonito rješenje i rješenje koje je napravljeno i koje su kvazi pravnici donijeli ministru ovog ministarstva, jer nije napravljeno ni u jednoj službi ovog ministarstva bit će svakako predmet sudskog i tužilačkog preispitivanja, ja ću se za to pobrinuti, a ispoštovat ću svako zakonsko rješenje i rješenje donijeto u redovnoj proceduri”, kazao je Šut komentarišući rješenje o penzionisanju.
Kako je kazao Šut rješenje o penzionisanju neće ih poremetiti u obavljanju poslova.
„Ovom menadžmentu uprave policije prekršaj će biti prekršaj, krivično djelo će biti krivično djelo i tako će ostati sve dok sam u mogućnosti da obavljam ovaj posao”, zaključio je Šut.