Ženska košarkaška reprezentacija pobjedom otvorila EP, pala je Belgija!

Izvor: FIBA

Košarkašice Bosne i Hercegovine odigrale su prvi meč na Evropskom prvenstvu protiv selekcije Belgije, a nakon 40 minuta borbe rezultat je glasio 70:55 čime su izabranice Gorana Loje pobjedom otvorile nastup na smotri najboljih evropskih ženskih reprezentacija.

Prvo poluvrijeme susreta proteklo je u dosta izjednačenoj igri. Košarkašice Bosne i Hercegovine su bile dominantnije i uspješnije u prvoj četvrtini, koja je okončana rezultatom 19:11 za bh. tim, dok su Belgijanke prebacile u brzinu više u drugom periodu, slavivši sa 17:11, zbog čega se na poluvrijeme otišlo sa prednošću BiH od 32:30.

Očekivano, igru Zmajica nosile su Jonquel Jones i Milica Deura, koje su u prvom poluvremenu ukombinovale 16 poena, a odličnu podršku pružala im je Nikolina Babić. Kog Belgijanki najbolja su bila Messeman i Allemand.

Neizvjesnost do poluvremena

Belgijanke su u drugoj četvrtini odigrale dobru odbranu čime su uspjele meč sačuvati u neizvjesnosti do poluvremena.

Otvaranje drugog dijela, odnosno treće četvrtine ponovo je pripalo reprezentaciji BiH, ali sticao se utisak da ne mogu uvezati dva ili tri dobra napada i odbrane, kako bi se eventualno odlijepile rezultatski. Drugim riječima, igralo se poen za poen sistemom, a Belgija je držala rezultatsku neizvjesnost sve do rezultata 36:36.

Ipak, sredinom trećeg perioda djelimično je slomljen otpor selekcije Belgije, kada su redom pogađale Matea Tavić, koja je uvezala pet poena, Deura je dodala tricu, na koju se nadovezala Jones, pa je rezultat otišao na 44:38.

Ipak, Belgijanke su se vratile zbog tehničkog faula Jones, pa je rezultat bio 44:41. Košarkašice BiH uspjele su sačuvati prednost, čak je i povećati u odnosu na poluvrijeme, te se u posljednji period ušlo pri rezultatu 51:47.

Mnogo grešaka na obje strane i furiozan finiš meča za košarkašice BiH

Ovaj susret obilježilo je i dosta tehničkih grešaka i jedne i druge reprezentacije, te mnogo promašenih zicera s obje strane, ali i promašenih otvorenih šuteva – što je doprinijelo rezultatskoj neizvjesnosti do samog kraja.

Na pet minuta do konca susreta bilo je 53:51 za BiH, a nakon dva neuspješna napada i na jednoj i na drugoj strani – vidjeli smo izjednačenje na 53:53.

Onda je djelovala Anđela Delić, trojkom, nakon koje je uslijedila dobra odbrana, pa potom nova trojka Nikoline Babić za 59:53. Belgijanke su ponovo tromo odigrale napad, a nakon serije promašaja bh. košarkašica, Jones je skočila – loptu proslijedila Babić koja ponovo pogađa trojku za 63:53, na 3:25 do kraja meča.

Posljednje minute meča Belgija je pokušavala brzo doći do poena, međutim bez uspjeha, a bh. košarkašice su iskusno igrale duge napade, kako bi sačuvale vrijednu prednost na startu EP.  Reprezentativke BiH mirno su privele meč kraju, te savladale Belgiju uvjerljivo rezultatom 70:55.

Najefikasnija u bh. timu bila je Babić sa 23 poena, Jones je dala 13, uz 17 skokova, Delić je ubacila devet, Gajić 8 uz 12 skokova, a Tavić 7. Kod Belgijanki – Messeman je dala 24 poena uz 13 skokova, Allemand je susret završila sa 13 poena.

BiH nastupa u grupi C, gdje se osim Belgije nalaze Turska i Slovenija. Slovenija i Turska svoj meč igraju u 18:00 sati, a naredni meč BiH već očekuje sutra, kada će se sastati sa Turskom.

N1 BiH