Trideset osoba uhapšeno u akciji “Mreža IV”, zaplijenjena veća količina opojnih sredstava

Nakon šestomjesečne pripreme jutros je izvedena akcija kodnog naziva „Mreža IV”. Akcija je bila usmjerena protiv lica koja proizvode i stavljaju u promet opojne droge.

U njoj je učestvovalo oko 300 policijskih službenika MUP-a ZDK, MUP-a SBK i FUP-a. Ukupno su izvršena 32 pretresa, a 30 lica je lišeno slobode i to 24 lica u Zenici, četiri u SBK i dva lica su lišena slobode u Sarajevu.
Kako je kazao Semir Šut policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK bila je ovo dobra i profesionalna akcija već nabrojanih policijskih agencija u kojoj nije bilo povrijeđenih pripadnika policije, ali ni lica koja su lišena slobode.
„U akciji je zaplijenjeno pola kilograma spida, 1.200 grama marihuane, osam drobilica, osam uređaja za vaganje, jedan pištolj, četiri ručne bombe i nekoliko desetina mobilnih aparata”, kazao je Šut.

Rusmir Prohan iz MUP-a SBK se zahvalio na saradnji kolegama iz MUP-a ZDK i kazao da su oni u proteklom periodu zaplijenili sedam kilograma spida u Busovači, te oko 15 kilograma iste droge u Vitezu, čija se tržišna vrijednost procjenuje na oko 500.000 maraka.
Zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman zahvalio se svim učesnicima u akciji kazavši kako je njena priprema trajala šest mjeseci i da je Federalna uprava policije pomogla kolegama u ZDK i SBK u okviru svojih mogućnosti.
Kako je potvrdio Adis Husić, tužilac Tužiteljstva ZDK ovo je nastavak saradnje navedenih subjekata, a Tužiteljstvo će u narednim satima raditi na određivanju pritvora uhapšenih i za one za koje bude postojala osnovanost predložit će nadloženom sudu određivanje pritvora.(N.G.)