Ambasadorica Francuske u BiH u posjeti gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću

U posjeti gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću danas je boravila NJ.E. Kristin Toudik (Christine Toudic), ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, sa svojim saradnicima.

Razgovaralo se o saradnji, zajedničkim projektima iz oblasti sporta, kulture, ali i privrede.

Na pitanje šta je cilj posjete Gradu Zenica i gradonačelniku Kasumoviću, ambasadorica Toudik je istakla da su njene posjete širom BiH usmjerene  na ispravljanje nekih krivih slika koje postoje o njoj u Francuskoj.

Uz napomenu da više voli da je na terenu nego u kancelariji, ambasadorica Francuske je ukazala da je poseban cilj posjete, kako je kazala odbrana francuskog jezika, koji je po njenim riječima izgubio ono mjesto koje mu pripada, kako u Zenici tako i širom BiH.

„U gospodinu gradonačelniku Kasumoviću pronašla sam saveznika s obzirom na to da će mi pomoći u ovom pohodu, dakle da Francuska povrati svoj jezik. To je i šansa za mlade, a sa ovako dinamičnim gradonačelnikom i gradom sigurno ćemo osmisliti dobre akcije“, izjavila je za medije nakon sastanka ambasadorica Toudik.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović  je istakao da je Francuska oduvijek bila prijatelj sa BiH, te da su otvoreni za svaki vid zajedničke saradnje na polju kulture, sporta i privrede.

„Planiramo da organiziramo kurs francuskog jezika za mlade u Zenici. Veoma brzo, u saradnji sa francuskom ambasadom, organizirat ćemo kurs jer nam je želja da građani govore što više jezika s obzirom na to da smo sada ograničeni na engleski i njemački. Razgovarali smo da povežemo Zenicu i jedan grad iz Francuske, u čemu će mi pomoći ambasadorica da ozvaničimo te odnose“, kazao je gradonačelnik Kasumović.(Š.B.)