Počela druga faza izgradnje vodovodnog sistema “Podbriježje”

Javno preduzeće “ViK” d.o.o. Zenica obavještava da su nastavljeni radovi na izgradnji vodovodnog sistema “Podbriježje”.

Vodovodni sistem “Podbriježje” obuhvata izgradnju dva nova rezervoara i jedne pumpne stanice, zatim rekonstrukciju postojeće pumpne stanice u Trokućama i izgradnju ukupno 3.000 metara potisnih i distributivnih cjevovoda različitih profila.

U prvoj fazi projekta koja je realizirana prošle godine je izvršeno polaganje 320 metara vodovodne linije od nodularnog liva DN 100 u ulici Marka Rajića, kao i 200 metara vodovodne linije u naselju Kondžila, kako bi ti radovi bili okončani prije asfaltiranja navedenih ulica.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 360.000 KM bez PDV-a, a finansira se iz vlastitih sredstava JP ViK d.o.o. Zenica. Projektovanje, kao i sve građevinske i monterske radove preduzeće izvodi vlastitim resursima.

Izgradnjom vodovodnog sistema “Podbriježje” će biti kvalitetno i dugoročno riješeno pitanje snabdijevanja pitkom vodom oko 100 domaćinstava koja trenutno koriste vodu iz lokalnog vodovoda, te se već godinama u sušnim periodima suočavaju sa redukcijama vode. Osim toga, proširenjem distributivne gradske mreže stvaraju se uslovi za daljnji razvoj naselja Podbriježje.