Maturanti KŠC “Sveti Pavao”na mjestu nedavno posječenog zasadili novo drvo u Masarykovoj ulici

Maturanti 24. generacije Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Opće gimnazije Zenica danas su na prijedlog jedne od razrednica, Sandre Gajić, zasadili drvo u Masarykovoj ulici na mjestu gdje je do prije nekoliko dana bilo drvo jasena koje je nesretnim slučajem zapaljeno.

“Predložila sam učenicima da po završetku školske godine umjesto novca za majice koje će obući jedanput za defile prikupljeni iznos ulože u nešto korisno, pa smo odlučili da posadimo drvo. Imali smo ideju da počnemo kao Park Mladosti ali su nam iz Službe grada Zenica objasnili da je prošlo vrijeme sadnje te da mora biti neka starija sadnica koja bi se trenutno mogla posaditi“, ističe Sandra Gajić, razrednica maturanata Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Opće gimnazije Zenica.

Kada je 29. maja u Masarikovoj ulici došlo do zapaljenja stabla drveta koje je već bilo trulo, zbog sigurnosti građana i objekata u blizini moralo je biti oboreno i posječeno.

„Zato smo odlučili da obnovimo ovo drvo koje je nedavno izgorilo. Nadamo se da će i druge škole podsticati maturante da na ovakav način obilježe kraj svog školovanja, jer svako drvo dobro dođe pogotovo gradu Zenici“, završava naša sagovornica.

Prema riječima Elene Trajkov, jedne od učenica ove škole, cilj njihove generacije jeste da ostave trag i da ne budu zaboravljeni, ali i da podstaknu druge mlade da i oni nastave ovu priču te istu pretvore u tradiciju.(B.M)