Edukacija o rizičnim oblicima ponašanja uzrokovanim prekomjernom upotrebom interneta

U Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona danas je zvanično završen program „Edukacija mladih edukatora“  koji se provodio u Srednjoj mješovitoj školi, te je upriličena dodjela certifikata učenicima koji su završili edukaciju.

Ovaj projekat je redovna aktivnost koju Zavod provodi svake godine u nekoj od zeničkih škola ,u svim razredima od prvog do četvrtog. Projekat je imao dvije faze; prva je edukacija predstavnika Vijeća učenika a druga njihovo prenošenje znanja svojim vršnjacima u razredu pod koordinacijom stručnog tima Zavoda..

“To je projekat koji ima za cilj povećati svijest kod učenika o štetnosti psihoaktivnih supstanci kao i o rizičnim oblicima ponašanja uzrokovanim pretjeranim korištenjem interneta i različitih društvenih mreža“ ističe Lejla Šaćirović, zaposlenica Zavoda za bolesti ovisnosti u odjeljenju za prevenciju i savjetovanje.

Budući da su u vrijeme pandemije učenici bili i previše vremena na internetu  njihovi stavovi i iskustva neophodna su za daljnji rad u spriječavanju razvoja ovisnosti, pa im je dato da sami kreiraju aktivnosti koje bi pomogle da spriječe pad u začarani krug neprestane upotrebe istog.

„Ostvarili smo funkcionalne, odgojne i obrazovne zadatke te razbili stigmu izražavanja vlastitih emocija i pričanja o drugim problemima“, navodi Alena Granić, pedagog Srednje mješovite škole Zenice

„Ovisnost o internetu  je jako specifična, obzirom da djecu ne možemo u potpunosti odvojiti od istog  zbog njegovih beneficija, ali su djeca pronašla način kako da povećaju fizičku aktivnost i više vrednuju živu riječ od pukog kucanja kojim se ne može prenijeti prava emocija“, navodi Lejla Šaćirović . Učenici su u potpunosti zadovoljni ovim projektom.(B.M.)