Značaj i važnosti palijativne njege: Dvodnevna radionica u zeničkom Domu zdravlja

Edukacijom zdravstvenih radnika o važnosti i značaju palijativne njege danas je u Domu zdravlja nastavljena dvodnevna radionica koja se organizuje u okviru projekta Impakt.

Tokom dvodnevne posjete gosti iz Metkovića, koji su ujedno lideri i vođe projekta kao i predstavnici domova zdravlja iz Hrvatske i Crne Gore podijelili su svoja iskustva sa našim zdravstvenim radnicima iz Doma zdravlja Zenica koji su uzeli učešće u ovom projektu. Riječ je o projektu kojim se želi postići bolja i kvalitetnija palijativna njega i to ciljanim ulaganjem u novu opremu, pružanjem novih usluga kao i educiranim kadrom. Dom zdravlja Zenica u ovom projektu učestvuje zajedno sa Domovima zdravlja iz Metkovića i Ljubuškog te iz Hrvatske i Crne Gore.

„Ono o čemu ćemo danas govoriti ovdje, u Evropi već 30 godina funkcioniše, a kod nas se u Hrvatskoj već nekoliko godina izučava kao poseban predmet na Medicinskom fakultetu. Već sada imamo preko 350 kreveta za palijativne bolesnike i 55 mobilnih timova, ali ono što je najvažnije jeste da smo probudili svijest i senzibilitet opće populacije o potrebi uvođenja palijativne medicine u zdravstveni sistem“, kazao je profesor doktor Veljko Đorđević, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Današnjoj edukaciji prisustvovali su ljekari i medicinske sestre porodičnih ambulanti Doma zdravlja u Zenici. „Učešćem u ovom projektu mi ćemo biti na višestrukoj dobiti. Dobit ćemo potrebnu opremu kojom bismo unaprijedili naš rad ali i educiran kadar  koji će stečeno znanje prenositi na naredne generacije polaznika. Naše namjere su da u skorijoj budućnosti razvijemo palijativnu njegu po ugledu na druge centre a za sada je ona u sklopu rada porodičnih ambulanti“, kazao je doktor Ibrahim Gledo, načelnik Službe za porodičnu medicinu sa edukativnim centrom Doma zdravlja Zenica.