Zenički privrednici na edukaciji o uvozno-izvoznim procedurama

Uvozno-izvozne procedure bila je tema koja je danas, uz razgovor sa njima, prezentovana predstavnicima dvadesetak zeničkih privrednika na skupu, koji je organizovala  Zenička razvojna agencija u saradnji sa zeničkom špediterskom firmom „Jonjić -šped“.

„Agencija ZEDA već godinama unazad organizuje različite edukacije, seminare, okrugle stolove i prezentacije na teme interesantne privrednicima i koje im mogu koristiti u njihovom poslovanju, a ovaj put smo se odlučili da to bude tema uvozno –izvozne procedure kao neiscrpna tema zanimljiva ne samo onima, koji se dosad nisu bavili uvozom i izvozom roba, nego i onima koji imaju u toj sferi dugogodišnje iskustvo, jer u ovoj oblasti uvijek ima nešto novo, drugačije i interesantno“, pojašnjava Ajna Dedić, portparolka Agenicije ZEDA.

Ovu prezentaciju vodili su stručnjaci iz pomenute oblasti, koji su zainteresovanim privrednicima uz izlaganje o temi, odgovarali na njihova pitanja, ali i razmatrali mogućnosti prevladavanja problema sa kojima su se susretali u svom radu, a u domenu uvozno-izvoznih procedura.

„U našem Biznis inkubatoru danas imamo više od 40 preduzeća, među kojima više od polovine nikada nije imalo iskustva u izvozu, a na tom su putu, te je današnja prezentacija bila odlična prilika da saznaju sve potrebne informacije“, dodaje portparolka Zeničke razvojne agencije.

„Nama je ovo veoma važna tema, jer želimo biti u toku sa dešavanjima na tržištu, odnosno sa promjenama sa izvoznim procedurama, jer mi konkretno radimo namještaj i povremeno ga izvozimo u Evropsku uniju, te moramo uvijek biti upoznati sa novostima kao npr. šta se događa sa špediterskim papirima, sa carinama i slično, te zato smatram da je danas prezentovana tema odlično odabrana“, ističe Željka Bajramović, predstavnica jedne zeničke firme, koja se bavi proizvodnjom namještaja.(V.J.)