Sindikat radnika rudnika nezadovoljan pravilnicima

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH dostavio je Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH mišljenje i stav Upravnog odbora ovog Sindikata vezano za model Pravilnika o radu i nacrt Pravilnika o radnom učinku i vrednovanju otežanih uslova rada.

„Nakon sveobuhvatne analize , stav Sindikata je da Model Pravilnika o radu nije usklađen sa kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH, te bi primjena istog stavila van snage Kolektivni ugovor“, ukazao je u izjavi za RTV Zenica Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

Model Pravilnika o radu, predložen od strane JP Elektroprivreda nije u skladu sa tačkom 5. Sporazuma koji je potpisan 19. maja tekuće godine od strane predstavnika ovog preduzeća i rudarskog sindikata.

Rudnik Zenica dodatno je suočen sa problemom tužbi zaposlenika zbog neuplaćenih doprinosa, zbog čega kasni isplata toplog obroka.

Avdić najavljuje štrajk za 16. juni zbog nepoštivanja Kolektivnog ogovora, odnosno kašnjenja u isplati toplog obroka i plate.(Š.B.)