Privredna komora Federacije BiH organizuje akciju promocije domaćih proizvoda

Privredna komora Federacije BiH organizuje akciju promocije domaćih proizvoda „Kupujmo domaće, gradimo BiH“ i „Kupujmo domaće, posjećujmo lokalno“.

Komora od samog početka proaktivno sudjeluje u kampanjama „Kupujmo domaće“ u kojima je egzaktno sa strateškim partnerima i pokroviteljima razradila koncept kampanje čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda koji dovode do povećanja tržišta ovakvih proizvoda  i očuvanja bh. identiteta. Trenutno je u fazi finalna priprema dokumentacije za projekt vizuelnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

 „Ovaj projekat podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva firmi za korištenje i upotrebu ovih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova mjerodavnih tijela Komore. Tehničke komisije pri Komori provoditi će proceduru provjere uvjeta zainteresovanih kompanija, proizvoda i usluga za korištenje i upotrebu znakova kvalitete i izvornosti, te će predlagati rješenja o dodjeli znakova. Ustanoviti će se i registar korisnika znakova, te grupacija za unapređenje kvaliteta i promociju domaćih proizvoda i usluga. O svim ovim procesima brigu će voditi tim za kvalitetu Komore”, ističe Almin Mališević, direktor sektora za industriju i usluge Privredne gospodarske komore FBIH.

Iz Komore ističu kako bi znakovi kvalitete trebali jamčiti  kvalitetu proizvoda, ulijevati povjerenje kod potrošača i osiguravati tim proizvodima lakši prodor na domaća i ino tržišta. Od  9. juna do 7. jula bit će organizovano deset akcija u svim kantonalnim središtima, poštujući sve propisane sigurnosne i epidemiološke mjere. Prva promotivna akcija počinje u Tuzli. Prvobitna namjera jeste da se ova kampanja provodi svake godine u svim kantonima Federacije BiH.

„Kada je riječ o Zenici, kampanja će se održati 16. juna 2021., u periodu od 09 do 18 sati, dok će tačna lokacija biti određena u narednim danima o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost”, završava naš sagovornik.(B.M.)