MJEŠTANI NEMILE: Ukoliko ne dođe do rješenja, najavljen izlazak na magistralni put M-17

U društvenom domu u Nemili, ovog ponedjeljka održan je sastanak svih mještana ovog naselja, a povodom pokretanja inicijative da se obezbijedi izlaz sa autoputa Koridora Vc.

Kako ističu, znaju da se trasa ne može mijenjati, ali da je potrebno uradili sve da Nemila dobije ulaz, odnosno izlaz s autputa.

„Trasu autoputa ne možemo mijenjati, ali bez našeg odobrenja i bez odobrenja lokalne vlasti i građana, ne mogu tek tako graditi na našem području, kako oni hoće. Mi u zadnjih 25-30 godina nismo ništa dobili, imali smo naše polje gdje smo imali priliku da širimo našu privredu i ekonomiju, gdje nam to sad oduzimaju. Autocestama nismo ništa uputili, ovo je prvi korak i prvi zbor, ako bude drugi zbor, održat ćemo ga na M-17, a ako se od ovog ništa ne desi, desit će se da ćemo ostat na cesti i nećemo dozvoliti da se bez naše saglasnosti ovdje išta radi“, kazao nam je Alen Kapković, član Savjeta MZ i vijećnik GV.

Na području nemilskog područja živi oko 20.000 ljudi, te kako ističe gradonačelnik Kasumović, poduzet će se sve što je potrebno da ovi mještani, dobiju isključenje i normalnu komunikaciju sa Zenicom.

„Smatram da je to generacijski projekt koji mora Nemila imati,a u drugoj varijanti mještani bi morali ići na isključenje na autoput u Žepče. Ovdje živi blizu 20.000 ljudi, a ja radim sve da se taj projekt realizuje, jer su i ovi mještani građani Zenice“, istakao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Kako ističu iz Zeničke inicijative Kasumović Fuad, u narednom periodu borit će se kako kroz gradsko vijeće, tako i preko gradonačelnika da se iznađe način i da se riješi problem za građane Nemile.

„Mi ćemo se kroz gradsko vijeće boriti da se građanima Nemile omogući to uključenje i isključenje sa autoputa kako bi Nemila i dalje mogla da razvija svoju ekonomiju i ostale grane. Zahtjevat ćemo sastanak sa Autocestama FBiH na kojem ćemo ovaj problem pokušati riješiti normalnim putem, a ako ne pokažu razmijevanje, morat ćemo na teži način djelovati“, naglašava Kenan Uzunović, predsjednik Kluba vijećnika Zeničke inicijative KF, ističući da će u četvrtak na sjednici GV podnijeti inicijativu na ovu temu.

Da nerealizacija isključenja i uključenja u Nemilu stvara veliki problem, kazuje i činjenica da bi ovim potezom ovo naselje bilo izolovano kako od Zenice, tako i kao mogućnost širenja turističkih potencijala koje nudi.

„Nemila je presječena nekoliko puta, pruga, M-17, rijeka Bosna, tako da bi ovo, ukoliko bi se desilo uzelo 100 metara nemilskog polja i Nemila bi još jednom bila presječena, međutim to bi bilo slijepo crijevo bez isključenja za 20.000 građana koji ovdje žive“,rekao je Semir Husejnović, vijećnik GV Zenica.

Trenutno je u fazi eksproprijacija zemljišta gdje se najveći dio slobodnog prostora oduzima ovoj mjesnoj zajednici koja na taj način gubi prostor za dalje privredno širenje. (A.A.)