Nestabilno i varljivo vrijeme rezultiralo povećanim brojem pacijenata dječijeg uzrasta

Jasminka Durmišević

Nestabilno i varljivo vrijeme koje nas prati već duži vremenski period proteklih dana rezultirao je sa nešto većim brojem pacijenata i to posebno kada su najmlađi u pitanju.

Ljekari tvrde kako ništa nije neobično i da razloga za paniku nema.

“Laringitis, bronhitisi, virusna febrilna stanja, sve je to uobičajena pojava obzirom da imamo vremenske prilike takve kakve jesu, ali nije riječ o povećanom broju niti nečemu što je neuobičajeno”, kazala je za Zenicainfo.ba, primarijus doktorica Jasminka Durmišević, načelnica Službe za dječije bolesti Doma zdravlja Zenica.

Ove godine u predškolskom dispanzeru bilježe nešto manji broj oboljele djece od respiratornih bolesti, a kao razlog navode nošenje maski i socijalna distanca. Na području našeg kantona oko stotinu djece do sedam godina oboljelo je od koronavirusa dok je oko 250 onih do 20 godina.

“Uglavnom su bili bez ili sa blagim simptomima. Niko nije imao tešku kliničku sliku niti je bilo umrle djece”, dodaje naša sagovornica.

“Roditeljima osim uravnotežene prehrane preporučujem da djecu vode što manje u zatvorene prostore, da im redovno peru ruke i dezinficiraju zajedničke igračke”, dodala je na kraju doktorica Durmišević.