NAKON OSTAVKE BABAJIĆA: “Da li je učešće SDP-a u većini u Gradskom vijeću došlo u pitanje?”

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon što je tokom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, predsjedavajući Almir Babajić podnio ostavku na tu funkciju, danas je održana press konferencija Socijaldemokratske partije na kojoj se govorilo o razlozima ovakvog postupka.

Babajić je naglasio da mu je želja bila kada je dolazio na ovu funkciju da vrati radne navike u vijeće, vrati mu dignitet i da što efikasnije rješavaju nagomilane probleme građana. U velikoj mjeri u tim nastojanjima je uspio osim kako kaže u vraćanju digniteta.

„Ja sam zaista pokušao da budem predstavnik svih vijećnika tamo, ne samo vijećnika većine. Vi ste vidjeli mnogo puta da se tamo pokušalo plasirati, mi smo vlast. Ja se nikada nisam tako osjećao pokušao sam da budem jedank prema svim vijećnicima“, kaže Babajić.

U sferi rješavanja problema građana Babajić kaže da je za kratko vrijeme kojim je predsjedavao vijećem urađeno jako puno.

„Odblokirali smo projekt Plave vode, Toplana vrlo brzo treba da bude završena, planovi za smanjenje i regulisanje saobraćajne gužve u gradu su gotovi s tim da nam problem pravi federalni nivo i JP Ceste Federacije. Mi smo insistirali da se sredstva u budžetu planiraju za izradu dokumentacije za bazene, RTV dom i mnogo toga“, tvrdi Babajić.

Nakon ovog poteza Babajića postavlja se pitanje da li učešće SDP-a u većini u Gradskom vijeću došlo u pitanje.

„Već potpisani akti potpisani između SDP-a i Zeničke inicijative i oni su još na snazi. Znači postoji ta koalicija“, kazao je vijećnik Nermin Mehić.

Mehić je također naglasio da će organi partije donijeti odluku kako će se SDP u budućnosti ponašati u gradskom vijeću. Međutim, po riječima Babajića njegovo participiranje u vijeću neće biti isto kao ranije.

„Odnos prema gradonačelniku i većini u Gradskom vijeću, sigurno neće biti kao do sada, jer kad ti ovako nešto urade, a mislim na ovu smjenu planiranu, a da nisam bio upućen onda sigurno da ne mogu više biti iskren na način na koji sam bio. SDP-u ću ostaviti da procjene šta je najbolje za Grad Zenicu, ne za SDP i kako će to dalje funkcionisati“, zaključio je Babajić. (N. Glibo)