Imunolozi i infektolozi iz Srbije posjetili Gradsku upravu Zenica

Gradsku upravu u Zenici posjetila je danas grupa imunologa i infektologa iz referentnih javnih ustanova Republike Srbije.

Gosti iz Beograda sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, razgovarali su na temu borbe protiv koronavirusa i realizacije kampanje vakcinacije protiv virusa Covid-19.

Gosti iz Beograda su upoznati o aktivnostima na planu vakcinacije u Zenici i spremni su podijeliti svoja iskustva o ovom procesu u Srbiji sa nadležnima u našoj lokalnoj sredini.

Uglavnom, svi su stava da vakcinacija nema alternativu.

Domaćin sastanka, zenički gradonačelnik Fuad Kasumović posjetu gostiju iz Beograda ocjenjuje uspješnom:

Prije svega da se zahvalim doktorima iz Beograda na ovoj posjeti i ovdje se radi o dvije različite situacije: u Srbiji ima viška vakcina a kod nas nedostaju a postoji volja. Nesporna je činjenica da se moramo vakcinisati 70 do 80 posto ako hoćemo da se vratimo normalnom životu“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Direktorica Doma zdravlja Zenica, dr. Mersija Kasumović je ukazala da se nastavlja realizacija vakcinaciju po ranije utvrđenom planu.

Grupa imunologa i infektologa iz Srbije boravi u višednevnoj posjeti BIH, pri čemu su obavili ili će uslijediti razgovori sa nadležnima iz zdravstvenog sektora sa federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa.(Š.B.)