Dan kada je ubijena mladost: 26. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Foto: TV TK

Masakr na tuzlanskoj Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio na današnji dan, 25. maja 1995. godine. Tog dana su pripadnici Vojske Republike Srpske s Ozrena ispalili granatu u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71. građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece.  U organizaciji Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bit će organizovana i šetnja u znak sjećanja na ubijene.

Iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. Osuđen je na 20 godina zatvora, ali se od 2014. godine nije odazvao izvršenju kazne. Za njim je raspisana potjernica, a trenutno ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo i nalazi se u susjednoj zemlji.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen je i kao Dan mladosti.

N1 BiH