Godišnjica smrti Husejina Smajlovića

Dan 21.maj. 2016. godine ostat će u sjećanju svih građana jer je Zenica izgubila tadašnjeg gradonačelnika Husejina Smajlovića.

Preminuo je poslije teške bolesti u 65-oj godini života. Vijest o smrti porodica je potvrdila narednog jutra. Prošlo je pet godina od njegove smrti, a on je se i dalje pamti kao čovjek koji je prema svim mjerilima bio najuspješniji gradonačelnik u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Dvanaest godina Zenice pod vodstvom rahmetli Smajlovića ostat će zapamćeno kao period procvata našeg grada, posebno infrastrukturnog, ali i entuzijazma koji se rijetko može vidjeti u drugim sredinama.

Svjedoče to brojni realizirani projekti koje je rahmetli Smajlović ostavio u trajni emanet Zenici i Zeničanima, kao što su glavna gradska magistrala, Arena Zenica, koja danas ponosno nosi njegovo ime, umiveni gradski stadion, atletski stadion, Muzej grada, Tržnica, Regionalna deponija, poslovne zone, uređene ulice i seoske mahale i mnogi drugi. Poznato je da filantropi mogu biti samo ljudi od vizije, humanisti i osobe pozitivnog duha. Takav je bio rahmetli Husejin Smajlović – beskompromisan kada je interes Zenice u pitanju, čestit, dobrodušan, uvijek spreman za razgovor i uporan u realizaciji ciljeva. Zasigurno je da će građani Zenice još dugo s ponosom izgovarati njegovo ime i nositi najljepše sjećanje na nekoga ko je svojim postignućima dao mnogo toga ovom gradu.(F.I.)