SVJETSKI DAN PČELA: U BiH loša sezona zbog vremenskih uslova

Budi angažiran: Osiguraj pčelama bolji povratak, ovogodišnja je tema Svjetskog dana pčela koji se obilježava danas, 20. maja.

Pandemija Covid-19 u pitanje je dovela sigurnost hrane, značajno je uticala na poljoprivredu, ali i podsjetila koliko je važna zaštita okoliša, a samim tim i oprašivača među kojima su pčele najpoznatije.

Na području Zeničko-dobojskog kantona djeluje 16 lokalnih udruženja, koja okupljaju od 1.100 do 1.200 registrovanih pčelara.

Procjena je da je u odnosu na taj broj broj pčelara veći za 30 posto.

“Dosadašnji period godine bio je veoma nepovoljan  za pčelarstvo, period beharanja prošao je u kišovitom vremenu i može se reći da trenutno pčele preživljavaju”, izjavio je za RTV Zenica Munib Husejnagić, predsjednik Kantonalnog Saveza udruženja pčelara ZDK.

“U kontaktima sa pčelarima, koji svojim vozilima obilaze tradicionalno povoljne terene, dobio sam informacije da trenutno nema lokaliteta gdje je moguća ispaša, koja je inače najobilnija u ovom periodu. Živimo u nadi da bi se tokom ljeta nešto moglo izvući iz ove sezone”, dodao je Husejnagić.

Munib Husejnagić

Istu konstataciju o nepovoljnoj situaciji i lošoj sezoni iznio nam je i Zijad Alić, predsjednik Udruženja pčelara API-ZE Zenica.

“Obilazio sam juče teren u Maglaju i Žepču, bagrem je totalno zakazao”, ukazuje Alić.

Zijad Alić

U Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN-a -FAO ističu kako oprašivači poput pčela, ptica i šišmiša utiču na 35 posto svjetske proizvodnje usjeva, povećavaju proizvodnju 87 globalno najznačajnijih biljnih kultura, kao i na mnoge ljekovite pripravke biljnog porijekla. “Tri od četiri usjeva širom svijeta koji daju plod ili sjeme za prehanu ljudi ovise, barem djelimično, o oprašivačima“, upozoravaju.

Ono što najviše brine je što na mnogim područjima broj i raznolikost pčela, oprašivača i mnogih drugih insekata opada. “Većinu toga uzrokuje čovjek“, naglašavaju, te daju preporuku kako svaki dio društva može doprinijeti njihovoj zaštiti. (Š.B.)