Projekat „Osjeti Teatar“ spojio mlade iz šest gradova Bosne i Hercegovine

Studio Teatar je u subotu, 15. maja, u okviru projekta „Osjeti Teatar“, kroz organizaciju cjelodnevnog druženja u Zenici i posjete Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, spojio preko 60 mladih ljudi iz Busovače, Travnika, Donjeg Vakufa, Vareša,  Gornjeg Vakufa i  Zenice. 

Tokom boravka u Zenici, mladi iz 6 zajednica su imali priliku da se međusobno druže, razmjenjuju kreativne ideje i gledaju predstavu „Sakati Billy sa Inišmana“ na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.  Nakon odgledane predstave, poštivajući epidemiološke mjere i distancu, mladi su obišli Bosansko narodno pozorište Zenica, upoznavajući se sa svim elementima nastanka jedne pozorišne predstave.  Posjeta i obilazak pozorišta samo je jedna u nizu aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta „Osjeti Teatar“ , a čiji će krajni rezultat biti produkcija četiri omladinske predstave u četiri zajednice, izgradnja amfiteatra na otvorenom u Busovači i organizacija Omladinskog festivala kulture u Busovači u novoizgrađenom amfiteatru, gdje će se publici predstaviti sve predstave nastale  kroz ovaj projekat. Svaka zajednica je na samom početku projekta dobila svog mentora, profesionalca iz oblasti teatarske umjetnosti, koji će četiri mjeseca provesti sa mladim ljudima iz Busovače, Travnika, Donjeg Vakufa i Vareša, zajedno s njima kreirati autorsku predstavu, ali i afirmisati teatarsku umjetnost u navedenim zajednicama.

Ovaj projekat realizuje Studio Teatar sa svojim partnerima Osnovnom školom Kaćuni, Centrom za kulturu Općine Travnik, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš i Centrom za kulturu, informisanje i sport  Donji Vakuf.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)