Izložba plakata Muftijstva zeničkog, autora Saladina Pašalića

U povodu Ramazanskog bajrama, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod„ Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Muftijstvom zeničkim i Islamskim pedagoškim fakultetom, organizuje izložbu plakata Muftijstva zeničkog, autora Saladina Pašalića.

Autor plakata je grafički dizajner i brend menadžer iz Zenice. Bez finansijske naknade on ove plakate dizajnira već 16 godina. “Naknada”, kaže on, “nije ovozemaljska niti u novcu. Svako ima obavezu da uradi nešto što će biti ugoda svima, a mene je Bog podario talentom za dizajn i percepciju lijepog. Realiziram, zapravo, svoje namjesništvo na zemlji i jedna od stvari koje radim su ti plakati koji mi predstavljaju zadovoljstvo. Nekad su zbog profesionalnih obaveza malo „zbrzani“, a nekada imaju dosta simbolike i poruka, a nekada na plakatu i napišem nešto što samo mali broj odabranih ljudi može razumjeti“, kaže Saladin Pašalić.

Saladin Pašalić

Nije jednostavan posao dati vizuelni identitet za važne datume iz islamske prakse gdje su, po definiciji, i izražajna sredstva ograničena.

“Nekako to bude filigranski rad. Imaš vrlo malo objekata koje možeš koristiti tako da je sužen, ali lijep način kada dođeš do tog izražaja. Ponekad koristim samo cvijet kao estetski momenat, a nekada uspijem artikulisati poruku koja je vezana za geopolitička događanja, interna dešavanja, pojave među ljudima ili bilo šta drugo što me u datom momentu intrigira“, objašnjava autor.

Saladin Pašalić, ugodnom simbiozom naziva svoju dugogodišnju saradnju sa institucijama Islamske zajednice u Zenici. Blizu 80 plakata vezanih za ramazan, dva Bajrama, početak mektebske nastave, te specifične događaje poput hafiskih dova ili novih godina, u arhivi su Muftiluka zeničkog. Njihova selekcija bit će predstavljena u ponedjeljak 17. maja na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Izložbu će otvoriti muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, a obratit će se i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Muharem Adilović, te akademski slikar Muhamed Bajramović. Izložba će biti otvorena tri dana. (D. T.)