Obilježena 36. godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje u Zenici

Danas je obilježena godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje u Zenici. Na današnji dan, prije 36 godina desila se kobna nesreća u noćnoj smjeni  u Rudniku mrkog uglja Zenica u kojoj je živote izgubilo 39 rudara.

Nesreća se dogodila uslijed eksplozije metana, a svake godine se Rudnik mrkog uglja Zenica potrudi da taj događaj obilježi na dostojanstven način. Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća u krugu jame i prisjećanjem rudara, članova uprave i sindikata na žrtve nesreće.

Kako saznajemo pored brojnih problema koji su zadesili rudare spremni su da se suoče sa aktuelnom situacijom sistematizacije i reorganizacije, ali na socijalno prihvatljiv način, tako da ne ugroze nijednog pojedinca koji radi u proizvodnji kao i na one van jamskog prostora.

„Prvoga maja 16 komorata je dobilo rješenje o prestanku radnog odnosa i mi tražimo da se ti radnici vrate na svoje poslove„ kazao je Elvedin Avdić, predsjednik sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Jedno od ponuđenih rješenja za njihove probleme bila je i prekvalifikacija radnika na pojedinim mjestima, ali kako tvrdi predsjednik sindikata ona nije moguća zbog invalida prve kategorije koji su nastradali u jamama i invalida druge kategorije koji su obolili u jamama.

„Nama se nudi i minimalna novčana naknada kao i uslovi za penziju prema kojima moramo imati 37 godina radnog staža a 62 godine starosne dobi, tako da nijedan rudar u jami ne ispunjava te uslove“, dodaje Elvedin Avdić. Na kraju se predsjednik sindikata zahvalio svim komoratima koji do danas mukotrpno podnose izostanak toplog obroka i plate.(B.M.)