Nova knjiga u izdavačkoj produkciji Gradske biblioteke Zenica

„Brod u planinini – pjesničke razglednice iz Zenice“, nova je knjiga u izdavačkoj produkciji Gradske biblioteke Zenica. Iz štampe će izaći ove sedmice.

Priređivač  knjige je Željko Grahovac, književnik, književni kritičar i donedavni uposlenik Gradske biblioteke. Ovom knjigom obuhvaćeno je proteklih 50 godina na poetskoj sceni Zenice. Očekivali smo, kaže Grahovac, veću potporu Federalnog Fonda za izdavaštvo jer smo imali 39 autora sa dvije ili više knjiga i još desetak sa jednom. To bi bio jedan lijep izbor uz mikroesejističke sažetke o svakom od autora. “Međutim jedva smo dobili neka elementarna sredstva tako da ovo što smo uradili jeste neki presjek. Nismo htjeli biti pretenciozni i zato smo u podnaslov stavili ono „Pjesničke razglednice iz Zenice“, napominje Grahovac. U ovaj pregled uvrštena su 23 pjesnika, od čega i šest pjesnikinja, od Ekinovića, Mahmutefendića, Živkovića do najmlađih autora poput Emine Selimović, Safije Vehabović, Vernesa Subašića.

“Zastupljenost ili nezastupljenost nekih autora u ovom zborniku nisu stvar antologičarskog stava niti nekog strogog vrednovanja. Ima tu i izvanliterarnih faktora, ima autora koji su me zamolili da ih, iz nekih njihovih razloga, ne uvrstim u ovu knjigu. Ovo što je uvršteno je jedan zaista fin presjek, knjiga od 170 strana koja će svima onima koje zanima proteklih 50 godina poetske produkcije u Zenici značiti nešto“, poručio je Grahovac. Izlazak ove knjige koincidira sa sjajnom knjigom Ikbala Coge, izdanju Muzeja grada Zenice, o 90 godina književne scene u Zenici. Volio bih, ističe Grahovac, da se u neko dogledno vrijeme organizuje zajednička, javna promocija ove dvije knjige.(D.T.)