FOTO: Prvi maj u Zenici dosta drugačiji u odnosu na dosadašnje

Kamberovića polje, zeničko Jagnjišće, ušće Babine rijeke u rijeku Bosnu, mjesta   gdje su zeničani minulih godina na tradicionalan način obilježavali 1. maj, Međunarodni praznik  rada, danas su tek mjesta gdje su Zeničani šetali ili eventualno popili kafu donesenu od kuće. Na Kamberovića polju najposjećenije  i najljepše je bilo na dječjem igralištu.

Roditelji su sa svojim mališanima šetali, igrali se, proveli prijatno vrijeme u parku i kako nam reče jedna naša sugrađanka prošle i ove godine je sve drugačije, ali najvažnije je vrijeme provedeno sa porodicom.

Na obližnjim klupama porodična kafa uz razgovor. Vidno je koliko je pandemija koronavirusa uticala generalno na sve.

„Sve je drugačije. Prije je bilo druženje, veselje. Ovo nije uredu, katastrofa. Bolje je da se družimo, da smo zajedno, ovo razjedinjuje ljude. Sve je ljepše  bilo prije. Ove godine je u vrijeme praznika i mubarek mjesec Ramazan pa i to utiče na obilježavanje 1. maja, ljudi su u kućama, povukli se, što je i logično“, rekao nam je jedan anketirani sugrađanin na Kamberovića polju.

Zenički parkovi, šetališta, klupe uz obalu Bosne i pored trotoara ulica, danas tek sa ljudima na čijim se licima ne vidi praznični užitak. Tradicija obilježavanja 1. maja na onaj uobičajeni način i na mjestima gdje su se Zeničani okupljali će se nastaviti, kada se steknu uslovi za ponovno druženje, ponovnu bezbrižnost, pa bar ta tri praznična dana. Zatim povratak svakodnevnici i svim problemima  i nedaćama sa kojima se susreću radnici i njihove porodice. Tako je nekada bilo. Danas i ta tri dana, tiho, sjetno i sa nekim novim osjećajem i pitanjem: Gdje nas vreba virus Covid-19?(Z.R.)