Pitali smo: Planiraju li Zeničani i kako proslaviti Prvi maj

Sutra je Praznik rada Prvi maj. Prvomajska budnica Duvačkog orkestra probudiće nas u zoru kao decenijama unatrag i to je jedino sigurno što će podsjećati na proslavu ovog praznika po običaju Bosanaca.

Pandemija i Ramazan razlog su da će mnogi sugrađani i sugrađanke Prvi maj slaviti drugačije nego inače. Ipak iako će dosta ljudi zbog posta Praznik rada provesti u kući, ne nedostaje onih koji ne prekidaju tradiciju.

Zaključili smo to danas radeći anketu u naselju Crkvice. Dva mladića su nam kratko odgovorila da će sutrašnji dan provesti u kući, jer poste. Prema jednoj starijoj stanovnici ovog naselja Prvi maj starijima sugrađanima ne znači mnogo, ona ga godinama ne slavi, već samo prošeta sa svojim psom.

Mlađi Zeničani i Zeničanke će mahom na Smetove s društvom i uz roštilj, dok ima i onih koji će pred vikendicom uz familiju okrenuti jagnje na ražnju.

Što bi se reklo u našem narodu: ne slavi onaj ko ima već onaj ko je naučio. Tako će biti i ove godine, oni koji ne poste a slave Prvi maj provest će praznik u prirodi, a onima koji ne slave ne znači mnogo ni mjesec Ramazan ni pandemija korona virusa.

Iz Duvačkog orkestra poručuju da budnica neće izostati ove godine, ali s jorgovanom okićenog kamiona članovi orkestra ne planiraju silaziti već samo kratko se zaustavljati u kvartovima ispod prozora i balkona Zeničana i Zeničanki. (Alma H.)