Nogometašice Čelika završile sezonu relativno uspješno

Utakmicama 14. kola završena je ovogodišnja sezona u prvoj nogometnoj ligi Federacije BIH-grupa Sjever. Ekipa Ženskog nogometnog kluba Čelik prvoligašku trku okončala je na četvrtoj poziciji sa 12 bodova i omjerom 4:6 u pobjedama. Sve četiri pobjede ostvarene su u prvom dijelu lige dok su u proljetnoj polusezoni nanizale četiri poraza. Ralog lošijih igrara jeste odlazak dvije najbolje nogometašice.

Generalna ocjena je ta da smo u prvom dijelu sezone doveli igračice iz Premijer lige koje su pojačale ekipu i koje su u dobrom dijelu nosile igru. Čim se napravi iskorak i uspjeh upadnete u oko drugim klubovima i onda nam je Lejla Koluh otišla u Sloveniju. Dvije bitne igračice su nam otišle u Iskru iz Bugojna. To su Sajra Kulalić i Aida Šeper. Tamo su stalni igrači. To je bila okosnica ekipe. Bili smo prinuđeni raditi sa B timom i izgurati ligu do kraja. Bolje nismo mogli. Korona je također, napravila problem sa trenažnim procesom. Imamo problem sa terenom za trenažni proces na Kamberovića polju“, kaže Rusmir Spahić, predsjednik kluba.

Na sastanku Upravnog odbora kako je najavio Spahić, analiziraće se protekla sezona.

U ženskom nogometu problem je masovnost. Mi smo radili i trenirali sa 16 igračica. Za veći uspjeh je to teško. U narednoj godini UEFA planira da sportski klubovi moraju imati i žensku ekipu. Nastojaćemo da se popravimo i vidjećemo šta možemo. Imamo dva dobra ženska trenera: Džana Đordić i Arijana Puljić. Ipak, glavni problem uz finansije jeste masovnost ženskog nogometa“, optimista je Spahić.

Kako kažu u ŽNK Čelik grad Zenica zaslužuje da ima kvalitetan ženski nogometni klub u Premijer ligi, što će biti cilj u narednoj sezoni.
(tekst: Mirsad Pripoljac)