Zabrinjavajući podaci: Povećan broj zahtjeva za isplatu posmrtnina u Udruženju penzionera Zenica

Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona održao je danas sjednicu kriznog štaba na kojoj se razgovaralo o nekoliko tema, a prije svega o usklađivanju penzija, vakcinaciji i povećanoj stopi smrtnosti članstva u prva tri mjeseca 2021. godine, zbog čega je došlo do kašnjenja u isplati posmrtnine.

„Ono što je očigledno jeste da redovnog usklađivanja penzija neće biti, ali da će 25. maja biti održan sastanak sa federalnim premijerom Vlade, koji je ranije obećao da će ponuditi određena rješenja, a o detaljima će se moći govoriti nakon toga. Što se tiče vakcinacije u udruženjima nisu zadovoljni dinamikom, te se skreće pažnja na svojevrsnu paniku među članstvom, izazvanu povećanjem stope smrtnosti u odnosu na prošlu godinu. U 2020. godini bila je povećana smrtnost u prva tri mjeseca kada je umrlo 600 penzionera, a tokom cijele godine ukupno u udruženjima je bilo 2 605 umrlih članova. Međutim, ovi sad podaci nas zabrinjavaju, naročito ako uzmemo u obzir da je u prva tri mjeseca 2021. godine na području ZDK u udruženjima umrlo 1 350 penzionera“, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK,

Uslijed povećanog broja umrlih pojavio se i problem isplate posmrtnina. U Udruženju penzionera Grada Zenica, koje okuplja 17 000 članova, pokušavaju prevazići trenutnu situaciju.

„Za nepuna 4 mjeseca imamo 321 umrlog člana, a 170 zahtjeva za isplatu posmrtnine je na čekanju od dva mjeseca. Mi se nismo odlučili da smanjujemo posmrtnine sa 500 na 300 KM jer smo htjeli da zaštitimo interes penzionera, odnosno naših članova koji su 5 godina plaćali članarinu u iznosu od 3 KM.

Ono što smo bili primorani jeste da odgađamo isplatu jer su mjesečni rashodi udruženja veći od prihoda, te da zamolimo naše članove na strpljenje“, rekao je Emin Sijerčić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenica.(R.Š.)