Sastanak projektnog tima ProGIreg projekta na temu: „Iskustva po pitanju vlasništva nad zemljištem i pregovaračke prakse oko NBS u evropskim gradovima“

U srijedu, 28. aprila 2021. održan je 13. sastanak projektnog tima ProGIreg projekta sa osnovnim fokusom na iskustva partnera po pitanju vlasništva nad zemljištem i pregovaračke prakse oko NBS u evropskim gradovima. Predstavnici Grada Zenice i Agencije ZEDA, kao predstavnici partnera na projektu, uzeli su aktivno učešće.

Sastanak su moderirali predstavnici Urbasofie, dok je prvu prezentaciju održao gospodin Duccio Nello Peccianti, predsjednik Udruženja „Le Mura“ te Iuri Bruni, predstavnik općine Siena (ITA). Oni su sa prisutnima razgovarali o načinima kako ublažiti probleme vlasništva nad zemljištem, te demonstrirali kako su to oni uradili na vlastitom primjeru.

Drugu prezentaciju je održao gospodin Pietro Elisei, direktor Urbasofie, koji je govorio o uspješno implementiranom projektu koji se borio sa problemom urbanog siromaštva uz pomoć urbane poljoprivrede. Ovaj Projekat je također uveo inovativni NBS kroz MAC projekat u Pozzuoliu (ITA).

Grad Zenica i Agencija ZEDA dio su međunarodnog konzorcija proGIreg projekta u sklopu Horizon 2020 programa EU zajedno sa 32 partnera u kojem imaju ulogu aktivnih učesnika kroz prenos iskustava i prakse vodećih gradova projekta.

Cilj projekta je produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu regeneraciju odnosno definisanje kriterija za održivi urbani razvoj uz implementaciju zelenih i pametnih tehnologija, putem popisa aktivnosti za provedbu na terenu koje su u skladu sa Strategijom razvoja Grada, te s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi – Natural Based Solutions.

Ostali partneri koji sudjeluju na Projektu su vodeći gradovi: Zagreb, Dortmund i Torino kao i prateći gradovi: Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 institucija koja se bavi tematikom vezanom za cilj Projekta.