Radnici Željezare čekaju uvezivanje staža, imovina vrijedna preko 100 miliona KM propada

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je odobrila deset miliona konvertibilnih maraka za uvezivanje staža radnicima preduzeća koja više ne rade a u vlasništvu su Federacije.

„Sedam miliona maraka namijenjeno je za javna preduzeća. Mi smo preduzeće u stečaju, više od 20 naših radnika ispunilo je uslove za penziju, te se iskreno nadamo da će nam biti odobrena neka sredstva kako bismo riješili i njihov status“, kazao je Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica.

Željezara Zenica u stečaju je od januara 2018. godine. Tada su imali oko 450 uposlenika a od tog broja oko 230 radnika ima neuvezan radni staž. „Većinom su na birou, a oko 70-tak ih radi u Željezari koja je opstala u stečaju“, objašnjava Avdija te dodaje kako njihova imovina vrijedi više od stotinu miliona KM, ali njena vrijednost opada jer stoji i propada već godinama. „Pandemija je usporila prodaju. Namjeravali smo prodati hotel Internacional i pansion Bistričak ali kako je sve manje interesa za ugostiteljstvo i ponuda je sve manje. Tužili smo Vladu Federacije BiH i naša potraživanja su preko 50 miliona KM, te se nadamo da će biti riješeno u našu korist. Tim novcem bismo uvezali staž svim zaposlenicima Željezare Zenica koji su trenutno bez riješenog statusa“, dodao je na kraju Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica. (B.D.)