Savez izviđača nizom aktivnosti obilježio Dan planete Zemlje

Više od 200 članova Saveza izviđača Grada Zenica proteklog je vikenda obilježilo Dan planete Zemlje. Shodno preporukama kriznog štaba izviđači su bili podjeljeni u više grupa koje su očistile plato Zmajevca, Kamberovića polja, te parka kod muzičke škole i parka „Mira“, kojeg su zasadili 2014. godine.

„I pored pandemije Covid-19, Savez izviđača Grada Zenica je odlučio da obilježi Dan planete Zemlje, a shodno epidemiološkoj situaciji i preporukama kriznog štaba, izviđači su bili podjeljeni u nekoliko grupa, dok je akcija trajala dva dana. U subotu je odred izviđača „Zmajevac“ bio na izletu na istoimenoj lokaciji i u parku muzičke škole, odred izviđača „Lisac“ organizovao je predavanje o prašumi Perućica i eko kviz na temu „Reciklaža nije gnjavaža“, dok je odred izviđača „Smet“ u nedjelju organizovao čišćenje Kamberovića polja. Drugi dio odreda okupio se kod „Parka mira“, kojeg su upravo izviđači zasadili 2014.godine“, kaže Zekerijah Avdić, načelnik SIGZ-a.

Obilježavanje Dana planete Zemlje iskorišten je i za prijem novih članova koji su položili zakletvu-Kodeks prirode.

„Nas od malih nogu uče da čuvamo prirodu, da je volimo i da naravno damo sve od sebe da održimo ovakvom kakva jeste. Priroda nam je u stvari dala sve ovo što mi jesmo i najbitnije je da je sačuvamo. Mi svake godine, ne samo kroz akciju na Dan planete Zemlje, nego i kroz više akcija tokom cijele godine pokazujemo svoju zahvalnost prema prirodi“, naglašava Ajla Džidić, načelnica čete pri SIGZ-u.

Savez izviđača Grada Zenica trenutno broji više od 400 članova i taj broj kontinuirano raste, pa i u vremenu pandemije korona virusa.(R.Š.)